Sevärdheter och aktiviteter

Det finns mycket att utforska och företa sig i Thailand. Här följer några tips på utflyktsmål, aktiviteter, sevärdheter mm i och runt området kring Khao Lak. 

Då man i princip är omringad av fantastiska stränder och kristallklart vatten vart man än befinner sig i detta land, är någon form av vattensport nästan en självklar aktivitet att prova på. För både vana och ovana dykare är vattnet utanför Khao Lak ett av de allra bästa. En mycket välkänd och populär ögrupp som heter Similan Islands ligger alldeles i närheten av orten, och hit kommer turister för att dyka och/eller snorkla. Det finns många arrangerade båtturer hit ut, och har du aldrig upplevt kristallklart, turkos vatten ska du absolut åka med på en av dem.

Ytterligare en bit bort ligger Surin Islands, ett ännu lugnare område för den som föredrar att snorkla i lugn och ro. Här finns inte bara exotiska fiskar i regnbågens alla färger, utan även havssköldpaddor! Trots att det periodvis kan vara väldigt många turister som besöker Surin och Similan Islands, är det en mycket fin utflykt som är värd att göra. 

För den som föredrar att stanna på land går det att besöka droppstensgrottan i Tham Phung Chang. Här kan man visserligen också åka båt, men då på en flod som flyter genom grottan. Tar du med dig en ficklampa kan du lysa upp de vackra formationerna och se hur det hela tiden bildas nya. Flodturen varar omkring en timme, och förutom att uppleva grottans mystik kan du få nöjet att se några av världens minsta fladdermöss. 

Efter besöket i grottan kan det vara läge för ett dopp i de varma källorna i Kapong. Här hittar man naturliga bassänger med mycket varmt, mineralrikt vatten, som anses både helande och muskelavslappnande. Men eftersom det kan bli upp till 65 grader varmt i vattnet gäller det att vara försiktig!

Har man inte fått nog av vatten och äventyr är det läge att besöka Lampi vattenfall, som ligger alldeles i närheten av Khao Lak. Med bil tar det cirka 30 minuter och det är en kort promenad till fallen ifrån parkeringen. Hit bör man komma relativt tidigt på morgonen, för att hinna se solens strålar när de först träffar det forsande vattnet. Det är en otroligt vacker och inspirerande upplevelse. Längst ner i vattenfallet finns det en liten, ganska djup bassäng där det går att bada och simma. 

Cirka en timmes bilfärd norr om Khao Lak ligger Kao Sok National Park. Detta är ett spännande utflyktsmål för den som gillar djungeln, och vill man öka på spänningen ännu mer upplever man den uppifrån en elefantrygg. Det går också att prova på forsränning, och det finns flera olika beroenden för den som önskar övernatta i parken. 

Väl i Khao Sok National Park bör man också besöka den konstgjorda sjön Cheow Lan. Detta är ett litet paradis på jorden, med lika kristallklart vatten som man ser på film. Här väljer många att stanna över natt, men var beredd på att det är ganska primitivt.